+36 30 400 7709, +36 30 560 9970 studio@rgbgrafik.hu

[:hu]

Borítékok, tasakok alapvető jellemzői

 • Méret
 • Záródás
 • Ablakméret és pozíció
 • Alapanyag
 • Kivitel

Méret szerinti osztályozás

 1. LC6 boríték
  Hagyományos, standard méretű boríték. Külső mérete: 114x162mm. Az A4-es méretű levélpapírt negyedrészre hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.
 2. LC5 boríték
  Az LC6 méretű boríték kétszerese, az LC4 méretű boríték méretének a fele. Külső mérete: 162x229mm. Az A4-es méretű levélpapírt félbe hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.
 3. LC4 boríték
  Az LC5 méretű boríték kétszerese, az LC6 méretű boríték méretének a négyszerese. Külső mérete 229x324mm. Az A4-es méretű levélpapírt hajtás nélkül lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.
 4. LA4 (DL) boríték
  Az ismert „számlalevél” formátum. Külső mérete: 110x220mm. Az A4-es méretű levélpapírt harmadrészre hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.
 5. C6C5 boríték
  Felépítésében megegyezik az LA4 borítékkal, méretében kicsit nagyobb. Külső mérete: 114x229mm. Az A4-es méretű levélpapírt harmadrészre hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik. Az üzleti levelezés elterjedt formája. Nagymennyiségű levél kiküldéshez ideális, mind a géppel történő levélpapír meghajtása, mind a géppel való borítéktöltés könnyen megoldható.
  Méretéből adódóan az LA4 borítéknál több dokumentum tölthető bele, valamint a C6C5 méretű borítékokba az LA4 méretű boríték válaszborítékként tölthető.
 6. TC4 tasak
  Az A4-es méretű levélpapírt hajtás nélkül lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 229x324mm. A záródás a tasak rövidebbik oldalára esik.
 7. TC5 tasak
  A TC4-es termék méretének a fele. Az A4 levélpapírt félbe hajtva lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 162x229mm. A záródás a tasak rövidebbik oldalára esik.
 8. TB4 tasak
  A4-es méretű papírt hajtás nélkül lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 250x353mm. A záródás a tasak rövidebbik oldalára esik.
 9. TB5 tasak
  A TB4-es termék méretének a fele. Az A4 méretű papírt félbe hajtva nélkül lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 250x353mm. A záródás a tasakk rövidebbik oldalára esik.

Záródás szerinti osztályozás

Enyvezett záródású
Hagyományos, a régről ismert „nyalogatós” záródás. A boríték fülére viszik fel a ragasztóréteget, amely nedvesség hatására ragasztható a boríték testére. Nagymennyiségű küldemény feladásánál alkalmazzák, az enyvezett borítékokkal a gépi töltés és ragasztás könnyen megoldható.

Öntapadó záródás
Ezek a borítékok, tasakok dupla füllel rendelkeznek, a zárás a két fülrész egymásra hajtásával biztosítható. A biztos kötés a fülekre felvitt kétkomponensű ragasztóréteg összenyomását követő néhány perc elteltével alakul ki. Kézi borítékoláshoz könnyen használható.

Szilikonos záródású
A típus könnyen felismerhető a fülön lévő, lehúzható védőszalagról. A szalag lehúzását követően rá kell simítani a fület a borítékra, így biztos zárás hozható létre. A legmodernebb kivitel, kézi borítékoláshoz könnyen használható.

Ablak szerinti osztályozás

Az ablakos borítékok a gyors és exkluzív címzést segítik elő. Egy lépésben a levélpapírra postai címzést is nyomtatva megkímélhetjük magunkat a kézzel, utólagos nyomtatással, vagy címke felragasztásával járó procedúrától. A címzés viszont némi tervezést, és pontos levélpapír hajtogatást igényel, hiszen a boríték mindig egyazon pontjára kell esnie. Ebben segítséget nyújthat önnek a termékek melletti Címzési segédlet.
A borítékok így lehetnek ablak nélküliek, bal ablakosak, vagy jobb ablakosak.

Ablakméretek
A szabvány ablakméretek a kisméretű borítékokon általában 35x90mm, vagy 45x90mm, a nagyobb méretű borítékokon lehet 55x90mm, vagy 50x100mm.

Ablakpozíciók
Ezt az adatot a boríték oldalától, illetve aljától vagy tetejétől mért távolsággal adjuk meg. Szabvány ablakpozíciók például LA4 boríték esetén a jobbról 28mm, alulról 20mm, vagy balról 20mm alulról 20mm, LC5 esetében a jobbról 20mm, alulról 60mm.

Papírtípus szerinti osztályozás

Ofszet papír
A mindenki által ismert egyszerű levélpapír (pl. fénymásolópapír). Követelmény a mérettartóság, nehogy a papír nedvesnyomó eljárás közben méretét megváltoztassa. Felülete általában enyhén simított, finoman szemcsés, borítékok gyártásához jellemzően 70-80-90 g/m2 tömegű kivitelben használják.

Duplex papír
Két rétegből készülő, 200-250 g/m2 tömegű papír. A két rétegből adódóan a papír egyik oldala fehér, a másik szürke színű.

Kraft papír
Fehérítetlen szulfát-fenyőcellulózból készült csomagolópapír, melyet különböző csomagolási célokra, pl. papírzsák, papírzacskó stb. készítik. Jellemzően 50-120 g/m2 tömegben fordul elő.

Naturcell papír
Fehérítetlen szulfát cellulózból készült, nagy szilárdságú, szívós, rugalmas, papír. Jellemzően 40-250 g/m2 határok között készül.

Gascofil papír
Kivételes minőségű, rendkívül erős, a környezeti hatásoknak ellenálló, többrétegű, középen polietilén rácsozattal megerősített alapanyag. Ésszerű határokon belül ellenáll a mechanikai behatásoknak, a nedvességnek.

Környezetbarát (recycling) papír
Újrahasznosított papírból készült alapanyag.

Egyéb jellemzők

Bélésnyomott
A boríték belső felére felvitt, általában egyszínű homogén (szürke), vagy mintázott nyomat. A boríték anyagának átláthatóságát hivatott megakadályozni. A szabvány méretű ablakos borítékok bélésnyomással készülnek, kivévelt jelentenek ez alól a környezetbarát alapanyagból gyártott termékek. A vékony papírból készült bélésnyomott fehér boríték színárnyalata a bélésnyomatlan borítékhoz képest eltérhet.

Redős-talpas
Tasakok esetén használatos kivitel, könyvek, dobozok, vagy iratkötegek borítékolására szolgál. A tasak talppal rendelkezik, ennek szélessége általában 30-50 mm.

Légpárnás
Kivételes védelemre szolgáló küldemények borítékolására szolgál. Béléssel rendelkezik, amelyet az ismert buborékos fóliából alakítanak ki, így nagyban ellenáll a nyomás és ütések hatásainak, de cseppálló és ellenáll a hőhatásnak is. Lehet lyukasztott kivitelű, amely kapcsos zárást, fűzést tesz lehetővé. Nyomtatása szitázásos technológiával, vagy tampon nyomással oldható meg.

Külső füles
A gyártás során ragasztással rögzítendő oldalsó peremét a boríték testére kívülről hajtják rá, amely kedvező a boríték géppel történő töltése esetén.

[:]